Odlar tomater – 5 tips för att lyckas med din odling

Att odla tomater är kan vara lite av en utmaning ibland men när man väl får till det så kan man få underbart goda tomater.

1: Så inte för tidigt på året

Sår man sina frön för tidigt januari- februari så kan de bli lite höga och ömtåliga när de inte få tillräckligt med solljus.
Sätt tomatfrön någon gång i mars-april tomatfrön brukar gro mellan 1-2 veckor och från sådd till utplantering ca 6-8 veckor.

2. Så i rätt kruka

När man sätter frön använd gärna en kruka som är 7×7 cm och sätt ner ca 2 frön i vardera på 1 cm djup. När fröplantan har 3-4 av sina riktiga blad sätter man den i en kruka som är cirka 11 centimeter fylld med bra planteringsjord.

3. Använd rätt jord

Att ha rätt jord att plantera i är viktigt, tomater vill gärna ha lite näring i jorden så köp gärna en lite bättre jord i din butik. (Se vår video här)

4. Sköt om dina tomater på rätt sätt

Sår du dina tomater i växthus eller i uterum så tänk på att blir det snabbt bli över 30 grader och då kan växtligheten avstanna därför är det viktigt att både kunna vädra ut.

5. Utplantering

Tänk på att inte plantera ut tomaterna för tidigt utan vänta tills nattfrosten är över och ställ dem gärna på en lite mer skyddad plats och ska du odla i kruka använd en kruka på ca 20 liter. Viktigt är att ha bra näring i jorden. Se videon nedan hur vi gör och vad för näring vi använder till våra tomater.